ولائم رمضان من علامات الشهر الجميل...لمة العيلة او الاصدقاء بنستناها من السنة للسنة.
الاصناف في رمضان معروفة...كلها في الفرن! نواشف وصواني وحركات...مشكلة كبيرة لو جت عزومتك في النص التانى من الشهر علشان كل الناس اللى قبلك عملوا كل الاصناف تقريبا.
نبص بصه كده على اصناف رمضان
يتربع على السفرة الوحش الكاسر: الديك الرومي المحترم....ابن الناس الكويسين :)...او فخذة حلوة كده...بطة مالية مركزها...او كتف ضاني...وبيكون اصناف لحوم تانية "بتسند" السفرة...بفتيك، فراخ بانيه، فراخ بالكاري،لحمة كباب حلة، بيكاتا بالماشروم، لحمة باردة،كفتة، فراخ محمرة، طرب.
وعلى حسب نوع اللحوم بتكون الاصناف الاخرى: صينية المكرونة بالشاميل الحجم العائلي متروسة لحمة وفوقيها جبنة ورشة زعتر لهواة التميز (جملة لهواة التميز دي بتاعة الاعلانات) ومعاها طبعا واحدة من اخواتها : الكوسة بالبشاميل او المسقعة بالبشاميل...او ارز بالخلطة وبالزبيب والمكسرات...او طبق محشي مشكل ... او فتة...او فتة سوري...او طاجن ارز معمرة بالقشطة والزبدة...وحبيب الملايين الممبار :)...او كل دول مجتمعين!....وطبعا قبل كل ده في الشوربة...لسان عصفور او شوربة كريمة او شوربة طماطم...الخ.
وبقالنا كام سنة كده الستات بتعمل سمبوسك جنب الاكل...او كوبيبة...او حمصية...او تبولة! بس الاصناف دي دخيلة على السفرة المصرية الاصيلة.
ندخل على السلاطات اللى محدش بياكلها بس لازم تتعمل برضه: سلاطة خضرا او سلاطة كرنب بالجزر (كول سلو وغالبا بتحمض على اخر اليوم)...سلاطة خضار واسمها "سالاد روس" (بطاطس مكعبات وبسلة وجزر مع معلقتين مايونيز وشوية سكر)...سلاطة حمص...سلاطة فاصوليا بيضا...سلاطة باستا (مكرونة).
وفي برضه شوية اصناف جانبية زي كفتة البطاطس وخبر بالثوم وقطايف باللحمة المفرومة...طاجن لسان عصفور بالخضار...وهكذا.
وفي بوفيه المشروبات وبيكون عامر بالقمر الدين والتمر هندي والعناب والعرق سوس ....سوبيا وخروب ومانجو وفراولة...واساسي المشروبات الغازية. الخشاف برضه ركن اصيل من اركان العزومة: بلح وتين وزبيب ومشمشية وقراصية وقمر الدين...وفي ناس بتكتفي بتقديم التمر.
بس قبل الطبيخ وكل ده الست بتعمل مجهود مضاعف للتحضير للعزومة...مشكلة كبيرة بتقابل الست لو عزومتها كانت في الجزء الاخير من الشهر لان بيكون سبقها كذا عزومة والستات ابدعوا وفكروا وعملوا كل حاجة خلاص وهي تحاول جاهدة تعمل عزومة محصلتش...فلانة عملت ديك وفلانة عملت بط وعلانة عملت فتة باللحمة الضاني...والست تفضل تعصر في مخها مين حضر ومين محضرش ومين قال ايه على الاكل وهكذا. ولحد ما ربنا يفتح عليها وتوصل لقائمة اصناف العزومة تبدا في قائمة المشتريات اللى بتفضل تشتري فيها لحد يوم العزومة الصبح...الست بتكون متوترة جدا اليوم ده والافضل يكون في اكثر من شخص للمساعدة في هدوووووء تام...ولا حرف ولا سؤال ولا كلمة ولا دلع...حد مسئول عن رص السفرة...واخر مسئول عن التلاجة يجيب ويودي منها....وفي خلال اليوم يقوموا بالترتيب المستمر وتنظيم المنزل...ويشتروا مخلل واللى ناقص من العصائر والصلصة والحاجات الهايفة اللى بتتنسي وسط المعمعة دي.
وبيجي الناس وكل واحد في ايده علبة وبيضرب مدفع الافطار والكل يكسر صيامه على صوت الشيخ محمد رفعت وتبدا صاحبة المنزل وزوجها واولادها في الاشراف على تناول الضيوف للافطار...نلاقي كل واحد فيهم من غير اتفاق ماسك ركن...الاب مشرف اللحوم...يقطع الديك او الفخذة او الكتف ويوزع على الضيوف بالعافية :) مفيش حاجة اسمها كفاية...كفاية دي مش في قاموس الاسرة :) والام مهتمة بالاصناف الرئيسية وتقطع المكرونة وتغرف الارز وتتاكد من وجود مكسرات في كل كبشة بتغرفها...والابناء واحد مسئول المشروبات والمياة والاخر مسئول توصيل اطباق الاكل من طرف السفرة للطرف الاخر علشان الكل ياكل من جميع الاصناف...وغالبا السفرة بتكون للابهات والامهات...الشباب بياكلوا في اوضة تانية او في غرفة التليفزيون...والاطفال بيتحدفوا في اي اوضة باطباق بلاستيك او معدن علشان محدش يكسر حاجة في ظل انعدام الرقابة في اليوم ده....والشوربة ممنوعة للاطفال!!!
بعد الافطار لازم دور شاي ونسكافيه محترم...وبعد صلاة التراويح تكون السفرة فاضية وكل الستات خلاص حولت الاطباق من اركان الشقة الى المطبخ وتطوعت واحدة منهم وغسلت معظم المواعين....ويترص سفرة جديدة للحلويات :)
كل سنة وانتم بخير...متجمعين دايما ومبسوطين وبعودة الايام :)
ريم اسامة
جروب المدونة على الفيسبوك:
https://www.facebook.com/groups/329904227056535/
وعلى حسب نوع اللحوم بتكون الاصناف الاخرى: صينية المكرونة بالشاميل الحجم العائلي متروسة لحمة وفوقيها جبنة ورشة زعتر لهواة التميز (جملة لهواة التميز دي بتاعة الاعلانات) ومعاها طبعا واحدة من اخواتها : الكوسة بالبشاميل او المسقعة بالبشاميل...او ارز بالخلطة وبالزبيب والمكسرات...او طبق محشي مشكل ... او فتة...او فتة سوري...او طاجن ارز معمرة بالقشطة والزبدة...وحبيب الملايين الممبار :)...او كل دول مجتمعين!....وطبعا قبل كل ده في الشوربة...لسان عصفور او شوربة كريمة او شوربة طماطم...الخ.
وبقالنا كام سنة كده الستات بتعمل سمبوسك جنب الاكل...او كوبيبة...او حمصية...او تبولة! بس الاصناف دي دخيلة على السفرة المصرية الاصيلة.
ندخل على السلاطات اللى محدش بياكلها بس لازم تتعمل برضه: سلاطة خضرا او سلاطة كرنب بالجزر (كول سلو وغالبا بتحمض على اخر اليوم)...سلاطة خضار واسمها "سالاد روس" (بطاطس مكعبات وبسلة وجزر مع معلقتين مايونيز وشوية سكر)...سلاطة حمص...سلاطة فاصوليا بيضا...سلاطة باستا (مكرونة).
وفي برضه شوية اصناف جانبية زي كفتة البطاطس وخبر بالثوم وقطايف باللحمة المفرومة...طاجن لسان عصفور بالخضار...وهكذا.
وفي بوفيه المشروبات وبيكون عامر بالقمر الدين والتمر هندي والعناب والعرق سوس ....سوبيا وخروب ومانجو وفراولة...واساسي المشروبات الغازية. الخشاف برضه ركن اصيل من اركان العزومة: بلح وتين وزبيب ومشمشية وقراصية وقمر الدين...وفي ناس بتكتفي بتقديم التمر.
بس قبل الطبيخ وكل ده الست بتعمل مجهود مضاعف للتحضير للعزومة...مشكلة كبيرة بتقابل الست لو عزومتها كانت في الجزء الاخير من الشهر لان بيكون سبقها كذا عزومة والستات ابدعوا وفكروا وعملوا كل حاجة خلاص وهي تحاول جاهدة تعمل عزومة محصلتش...فلانة عملت ديك وفلانة عملت بط وعلانة عملت فتة باللحمة الضاني...والست تفضل تعصر في مخها مين حضر ومين محضرش ومين قال ايه على الاكل وهكذا. ولحد ما ربنا يفتح عليها وتوصل لقائمة اصناف العزومة تبدا في قائمة المشتريات اللى بتفضل تشتري فيها لحد يوم العزومة الصبح...الست بتكون متوترة جدا اليوم ده والافضل يكون في اكثر من شخص للمساعدة في هدوووووء تام...ولا حرف ولا سؤال ولا كلمة ولا دلع...حد مسئول عن رص السفرة...واخر مسئول عن التلاجة يجيب ويودي منها....وفي خلال اليوم يقوموا بالترتيب المستمر وتنظيم المنزل...ويشتروا مخلل واللى ناقص من العصائر والصلصة والحاجات الهايفة اللى بتتنسي وسط المعمعة دي.
وبيجي الناس وكل واحد في ايده علبة وبيضرب مدفع الافطار والكل يكسر صيامه على صوت الشيخ محمد رفعت وتبدا صاحبة المنزل وزوجها واولادها في الاشراف على تناول الضيوف للافطار...نلاقي كل واحد فيهم من غير اتفاق ماسك ركن...الاب مشرف اللحوم...يقطع الديك او الفخذة او الكتف ويوزع على الضيوف بالعافية :) مفيش حاجة اسمها كفاية...كفاية دي مش في قاموس الاسرة :) والام مهتمة بالاصناف الرئيسية وتقطع المكرونة وتغرف الارز وتتاكد من وجود مكسرات في كل كبشة بتغرفها...والابناء واحد مسئول المشروبات والمياة والاخر مسئول توصيل اطباق الاكل من طرف السفرة للطرف الاخر علشان الكل ياكل من جميع الاصناف...وغالبا السفرة بتكون للابهات والامهات...الشباب بياكلوا في اوضة تانية او في غرفة التليفزيون...والاطفال بيتحدفوا في اي اوضة باطباق بلاستيك او معدن علشان محدش يكسر حاجة في ظل انعدام الرقابة في اليوم ده....والشوربة ممنوعة للاطفال!!!
بعد الافطار لازم دور شاي ونسكافيه محترم...وبعد صلاة التراويح تكون السفرة فاضية وكل الستات خلاص حولت الاطباق من اركان الشقة الى المطبخ وتطوعت واحدة منهم وغسلت معظم المواعين....ويترص سفرة جديدة للحلويات :)
كل سنة وانتم بخير...متجمعين دايما ومبسوطين وبعودة الايام :)
ريم اسامة
جروب المدونة على الفيسبوك:
https://www.facebook.com/groups/329904227056535/
No comments:
Post a Comment