كابوس كل ست بيت: المواعين...هيا الكوابيس كتير الحقيقة بس المواعين دي كابوس متجدد..ليل نهار كل ايام الاسبوع في مواعين! فستات كتير بالتالي بتقنن استخدام الاطباق والمعالق والاكواب...يعنى اللى ياخد كوباية يشرب فيها يعرف مكانها علشان ماياخدش غيرها...اليوم كله بكوباية واحدة مش ناقصين قرف!...واللى يشرب شاي يغسل كوبايته مش بتاخد اي مجهود...والاطباق...ما تاكل في طبق واحد مش لازم طبق للخضار وطبق لباقي الاكل وطبق للسلاطة "انتوا كفرة؟" وفي خلال معركة الست للتحكم في سرطان الحوض (المواعين) بتقدم الاكل في الحلل! "ما الاكل هايتلخبط في البطن في الاخر..ولا هوا تعب وخلاص"
حبيبتي...مترجعيش تشتكي ان جوزك قرف منك ومن شكل الاكل معاكي!!! العين بتاكل قبل المعدة...افتحي نفسه...ماهو لما ياكل من الحلة مش هايحس ان الاكل اصلا شكله حلو (اهو بيحشي معدته ويسكت جوعه وخلاص) وهايلاحظ كل العيوب...الملح الزايد وقعر الحلة المحروق واللحمة الملسوعة...الخ. تخيلي كده لما تقدمي الاكل زي المطاعم...هايعمل هوا ايه؟...هايشكرك!
لو متعودين تغرفوا الاطباق في المطبخ وتاكلوها جاهزة على طول...برضه بلاش تقلبي له كله على بعض زي اكل العمًال! هاديكي شوية افكار ممكن تعجبك. لو عاملة رز يبقى هاتي سلطانية كبيرة شوية وامليها رز وحطيها فوقيها الطبق الاساسي واقلبي...هايبقى قالب ارز شكله حلو...وورقتين بقدونس فوق الوش يبقى شكلها جميل...على جنب "رصى" (رصى ها؟ مش ادلقي) صنف اللحوم وجنبهم السلاطة ومعلش تعالى على نفسك يا ستي وحطي الخضار في طبق صغير خارجي...معلش مش قضية كبيرة حتة طبق! والمعلقة والشوكة والسكينة جوا منديل سفرة (ورق)...ايه رايك؟ حلو صح؟...يا ريت تنفذي! الرجالة زهقوا مننا!
المكرونة...في طبق غويط شوية وبلاش ابوس ايدك جوانب الطبق تبقى ملحوسة صلصة...بجد شكلها وحش اوي! وفي طبق تانى حطي صنف اللحوم والسلاطة مثلا...او لو عاملة مكرونة بيضا ولحمة مفرومة حطيهم في طبق شكله حلو وحاولي قدر الامكان (لو مكرونة اسباجيتي) تلفيها وتبقى شكل الدوامة او لو مش عارفة بلاش لغوصة وخلاص! رصى الاكل بعناية علشان اللى بياكل ده انسان مش معزة!
تانى حاجة...ارجووووكي بلاش الاطباق الميلامين والاستانليس!! انا عارفة ان الميلامين في طريقه للانقراض...طيب والاستانليس؟ مش كل حاجة في البيت لازم تكون ضد الكسر كده! اكلي العيال في اي حاجة انشالله على ضهر مجلة ولا نتيجة بس الراجل ملوش ذنب ياكل في قصعة المونة دي! وبرضه الاطفال مش هاينفع نهمل طريقة تقديم الاكل لهم علشان هايتعودوا على كده وبالاسلوب ده انتى بكل اهمال بتقتلي عندهم الذوق العام لتناول الطعام! وطبعا مع ضرورة مراعاة ان الشوكة والسكينة يكونوا من نفس الطقم! مش اي حاجة مغسولة يتاكل بيها وخلاص! بلاش ثقافة تربية المواشي!
والكوبايات....ارمي البلاستيك اللى بتشربيه كل حاجة فيه ده! كل حاجة بلاستيك حرام عليكي يا شيخه...والنيش اللى حالفة ما تفتحيه غير لما بنتك يجيلها عريس ده! استعملي حاجاتك كلها...انبسطي بحاجاتك....وابسطي اللى معاكي...لو انتى كل يوم بتقدمي لجوزك الاكل في طبق شكله مختلف وحلو وحرفه مش مشطوف او مكسور منه فتفوتة وكوباية شيك ومنديل لون جديد...والاكل مرصوص بعناية المطاعم...تفتكري هايقولك الملح زيادة او البسلة مش مستوية كويس؟ هايقولك اه بس بطريقة مختلفة عن الاول...هاتسمعي نفس الانتقادات بس بطريقة لطيفة مش ضرب في الوش!
لما تعملي السلاطة قطعيها في اي حاجة بره وحطي عليها كل حاجة وخلاص جاهزة على الاكل...اغرفيها في سلطانية كبيرة شفافة - bowel (لا ياللى بتقولي بلاستيك...البلاستيك ده يترمي) وتحطي معلقة كبيرة لونها جديد وشكلها مختلف...هاتلاقي كل اللى على السفرة بلا تفكير بيغرفوا سلاطة وبياكلوا! انما لو حطيتيها في الطشط البلاستيك الصغير اللى اقرب لك من اصحابك ده..محدش هايقربله غير بالعافية.
حاولي تجيبي ادوات تقديم حلوة ومودرن وشكلها يفتح النفس...اه الادوات اللى بتغرفي بيها...لا يا ستي مش خسارة فيها الفلوس!
لو كل فترة جبتي لاولادك اطباق جديدة ملونة ولها اشكال مختلفة...وادوات جديدة هاياكلوا...بالعكس ممكن يكونوا مش جاعنين ومن شكل الطبق والشوكة ياكلوا...الاطفال بيحبوا يجربوا الحاجات الجديدة الملونة...تحايلي على الموقف...هاتي لهم كوبايات اشكال واحجام والوان وحاجات بشاليموه وحاجات بغطا يفتح ويقفل...هاتي لاولادك حاجات متجددة هاتلاقيهم بيشربوا العصير واللبن وبياكلوا...ومش محتاجة اقول بلاش استرخاص علشان صحتهم!
لو هاتقدمي لجوزك فاكهة...مفيش اي داعي تحطي له الثمرة وسكينة وهوا يتعامل! لو تفاحة مش هايقطعها...هاياكلها زي ما هيا كده ويرمي الحتة اللى في النص ومش بعيد يمسح ايده في الكنبة او بنطلونه! لو برتقالة مش هاياكلها اصلا! لو يوسفي ممكن يقشرها وياكلها...وبلاش تقدمي الفاكهة في اللون التانى من طشط السلاطة اياه ده وحياة عيالك يا شيخة! لو عايزة تبسطي جوزك وتخليه راضي عن الاكل وينشكح..قطعي له الفاكهة قطع صغيرة وشوكة...حتى لو مانجة...قشريها وقطعيها بدل ما ياكلها في البانيو! ولو فاكهة زي المشمش والبرقوق مش هايحصلك والله اي حاجة لو طلعتي النواة اللى جوا...لو عنب ياريت تشيليه من العنقود ويكون جاهز على التناول على طول. فكري في البني ادم الغلبان ده شوية...خلي شكل الاكل حلو علشان ينفسه تتفتح...هما اه صنف انانى ونمرود ولسانهم اطول منهم (احيانا)...بس ملهمش غيرنا وفي الاخر بيعملوا اللى احنا عايزينه برضه...فخلي لنفسك رصيد عنده يفتكرك بيه وقت الزنقة :)
افتحي نفس عائلتك بطريقة تقديم الاكل...لو عاملة فول وبيض ومقدماهم بطريقة حلوة محدش هايتضايق...ولو عاملة محشي ومقدماه في الحلة المعووجة صاحبتك ام ايد محروقة وسايحة (من زمان) وغطا مش بتاعها ومبقعة من بره من كتر الاستخدام مش هايتهافت عليه حد...حاجات بسيطة بتفرق كتير....التفاصيل مهمة احيانا!
ريم اسامة
No comments:
Post a Comment